IOI 2007
 
XIX. MEĐUNARODNA INFORMATIČKA OLIMPIJADA
INTERNATIONAL OLYMPIAD IN INFORMATICS 2007
 
Zagreb, Hrvatska
od 15. do 22. kolovoza 2007.
 
Dnevna izvješća
 
19. kolovoza 2007.
 
Natjecanje je završeno!
 
19. kolovoza, drugi i završni dan natjecanja na 19. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi. Večer prije na sjednici Generalne skupštine odabrana su 3 zadatka  (načuli smo da su nešto lakši od onih za prvi dan)., koje su voditelji timova tijekom noći preveli svaki na svoj materinji jezik. Natjecanje je počelo s 20 min zakašnjenja , u natjecateljima već poznatom okruženju, ali ne na istom računalu kao prethodnog dana natjecanja. Kao i prvog dana natjecanja, voditelji su dežurali tijekom prva dva sata natjecanja, jer im u tom vremenu njihovi natjecatelji mogu postavljati pitanja na materinjem jeziku, na koja oni smiju odgovoriti samo s: , ili . Odgovore natjecateljima prosljeđuju članovi Znanstvenog odbora. Na ovoj su IOI prvi puta natjecatelji i voditelj bili na različitim lokacijama (Zagrebački Velesajam i SD S. Radić), a voditelji su komunicirali sa Znanstvenim odborom putem posebne mreže.
Natjecanje je završilo u 13.30 sati, kada je svatko znao svoj rezultat u bodovima.
O utiscima natjecatelja i voditelja možete pročitati u IOI 2007 Newsletter-ima.
Nakon napornog natjecanja navečer je za mlade informatičare i hostese organizirana zabava u disku PAUK, dok su voditelji, gosti, sponzori i organizatori otišli na večeru u restoran s tradicionalnom hrvatskom hranom u okolici Zagreba.
Natjecanje Natjecatelj Matija Gubec Vip vecera

Izlet za goste u Hrvatsko Zagorje

Gosti na IOI 2007 krenuli su autobusima na jednodnevni obilazak Hrvatskog Zagorja.
Prvo su prošetali Krapinom, centrom krapinsko-zagorske županije i zatim posjetili Hušnjakovo brdo na kojem su nađeni ostaci krapinskog pračovjeka (Homo sapiens neanderthalensis). Put ih je odveo u Stubičku dolinu pred monumentalan spomenik Matiji Gupcu, vođi Seljačke bune 1573. g. Razgledali su još i jedan dvorac i završili u vinskom podrumu na kušanju domaćeg vina, nakon čega su uživali na ručku s tradicionalnim jelima.
 
18. kolovoza 2007.
 
Dan za odmor i opuštanje
 
Danas, 18. kolovoza za sve je sudionike 19. međunarodne informatičke olimpijade bio slobodan dan, predah između dva natjecanja. Da bi se čim bolje rekreirali organizatori su ih poveli (autobusima) na "Zagrebačko more", jezero Jarun. Iako su oko 10 sati nebo zakrili sivi oblaci naši su informatičari hrabro krenuli u prirodu. Na otočiću Trešnjevka upriličen je piknik: pozornica ozvučena muzikom po izboru olimpijca Jasmina Velkića, uz obilje hrane i šaroliku ponudu bezalkoholnih pića.
Jarun Jarun Slika Slika
Mladi informatičari iz cijelog svijeta opuštali su se uz razne sportske aktivnosti, od stolnog tenisa, kuglanja na visećoj kuglani do, naravno nogometa. Granulo je i sunce pa su se odvažniji odlučili okupati u jezeru, a oni sa sjevera Europe zaključili kako je voda jako topla. Desilo se i jedno isplivavanje izvan dopuštenog područja, ali su jarunski spasioci reagirali brzo i efikasno. Nakon izvjesnog vremena svi su izgledali sretno i zadovoljno. Atmosferu su podigle naše prelijepe hostese temperamentnim plesom na pozornici. Druženje na friškom zraku završilo je u 14 sati.
Jarun Jarun Jarun
Poslije podne natjecatelji i gosti koji to žele provest će u razgledavanju Gornjeg grada i ostalih znamenitosti hrvatske metropole. Za to vrijeme voditelji moraju na sjednici generalne skupštine odabrati, a zatim prevesti na svoj materinji jezik nova 3 zadatka za sutrašnje, završno natjecanje. Sretno svima!
 
17. kolovoza 2007.
 
Prvi dan natjecanja je iza nas!
 
NatjecanjeSjednica Generalne skupštine IOI 2007 na kojoj se odlučivalo o zadacima za 1. dan natjecanja (sudjeluju svi odgovorni i stručni voditelji reprezentacija) prošla je brzo i glatko uz visoki stupanj suglasnosti među kolegama. Uslijedio je teži dio posla za voditelje, prevođenje izabrana 3 zadatka na materinji jezik svoje države. Hrvatski je tim završio iza ponoći, dok su zadnji bili Korejci, koji su Dvoranu za prevođenje (inače poznatu po znakovitom nazivu Pauk) napustili iza 4 sata ujutro.
Natjecanje je započelo s 4 min zakašnjenja u, za IOI 2007 prilagođenoj dvorani paviljona 8A, na Zagrebačkom Velesajmu. Natjecanju je pristupilo 290 natjecatelja. Rješavali su 3 zadatka od kojih je svaki 100 bodova. Pet sati duboke koncentracije i rezultati su zaokruženi. S tehničke strane sve je funkcioniralo besprijekorno. Proces evaluacije potpuno je završen 30 s nakon završetka natjecanja. Od gosp. Bojana Antolovića, predsjednika Znanstvenog odbora IOI 2007 saznali smo  slijedeće:  1 zadatak u potpunosti je riješilo 60, drugi 24, a treći 12 natjecatelja. Čestitamo!

Poslije podne se oko 150 najaktivnijih natjecatelja uključilo u sportski program organiziran u prostorima Kineziološkog fakulteta.
 
Izlet za goste na obalu Jadrana
 
IzletNa 19. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi uz reprezentacije država sudjeluje i iznimno velik broj njihovih gostiju. Organizator IOI 2007 osigurao je samo za njih dva dodatna izleta. Jučer su posjetili poznate turističke destinacije Trsat, Opatiju i Crikvenicu. U svetištu majke božje trsatske, gvardijan ih je upoznao s poviješću ovog najstarijeg Marijanskog svetišta u Hrvatskoj. Nastavili su put u Opatiju, čuveno turističko središte s vrlo ugodnom klimom i mnogim ljetnikovcima negdašnje europske aristokracije.  Uslijedio je posjet Crikvenici, omiljenom ljetovalištu mnogih Zagrepčana. Tu je goste čekao ručak u hotelu Esplanade i nekoliko sati slobodnog vremena za odlazak na plažu ili druge aktivnosti. U SD S. Radić vratili su se iza 20 h.
 
Potpredsjednica Vlade primila izaslanstvo Međunarodne informatičke olimpijade
 
Posjet vladiPotpredsjednica Vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednica Savjeta za mlade Vlade RH, Jadranka Kosor primila je danas izaslanstvo Međunarodne informatičke olimpijade te Organizacijskog odbora 19. Međunarodne informatičke olimpijade - IOI 2007.

U izaslanstvu su bili: Predsjednik IOI, gosp. Zide Du iz Kine, gosp. Pieter Walker, profesor iz Južne Afrike, Izvršni direktor IOI-a, gosp. Jari Koivisto iz Finske i član Međunarodnog odbora IOI,  Krassimir Manev iz Bugarske, te iz Hrvatske: Predsjednik Organizacijskog odbora IOI 2007, gosp. Alen Spiegl, predstavnik Ureda Predsjednika RH, gosp. Zdravko Galić i Predsjednik Generalne skupštine IOI 2007, gosp. Tomislav Vujec.
Članovi izaslanstva obavijestili su potpredsjednicu Kosor sa značajem i tijekom prve olimpijade znanja u Republici Hrvatskoj.
Potpredsjednica Kosor, koja je i predsjednica Savjeta za mlade Vlade RH, zahvalila je organizatorima i dala punu potporu održavanju ovakvih natjecanja za koja mladi pokazuju veliko zanimanje
 
16. kolovoza 2007.
 
19. MEĐUNARODNA INFORMATIČKA OLIMPIJADA SVEČANO OTVORENA!
 
Danas iza 11 sati, u kongresnoj dvorani Zagrebačkog Velesajma održana je svečanost otvorenja 19. međunarodne informatičke olimpijade - IOI 2007 (International Olympiad in Informatics), prve svjetske olimpijade znanja organizirane u Republici Hrvatskoj. Na IOI 2007 sudjeluje 79 reprezentacija iz 79 zemalja sa svih kontinenata. Svečanosti otvorenja pribivali su svi sudionici ove manifestacije (oko 800 osoba), te brojni uzvanici i predstavnici medija.
 
Program je započeo poznati pjevač Jacques Houdek, a capella izvođenjem hrvatske himne. Uslijedio je govor dobrodošlice Izvršnog direktora 19. međunarodne informatičke olimpijade, gosp. Ive Šeparovića. Program je nastavio folklorni ansambl "Ivan Goran Kovačić", nakon čega je uslijedio govor Predsjednika Međunarodne informatičke olimpijade gosp. Zide Du iz Kine.
 
Zide Du Ivan Goran Kovačić
Zide Du, Predsjednik Međunarodne informatičke olimpijade
Folklorni ansambl "Ivan Goran Kovačić"
 
Skupu su se obratili još i gosp. Davor Mladina iz Končara, generalnog sponzora IOI 2007, gosp. Vedran Perišić iz T-HT-a, glavnog sponzora IOI 2007, te prof. dr. Ante Markotić iz Hrvatske zajednice tehničke kulture, pokrovitelja IOI 2007.
 
Ponovno su nastupili "Goranovci" sa spletom hrvatskih narodnih pjesama. U ime Grada Zagreba, pokrovitelja IOI 2007 i gradonačelnika gosp. Milana Bandića govorila je gđa. Ljiljana Kuhta Jeličić.
 
Ivo Šeparović Davor Mladina Vedran Perišić Ante Markotić Ljiljana Kuhta Jeličić
Ivo Šeparović, izvršni direktor 19. međunarodne informatičke olimpijade
Davor Mladina,
član Uprave Končara
Vedran Perišić,
T-Com
Prof.dr.sc. Ante Markotić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture
Ljiljana Kuhta Jeličić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba i potpredsjednica Gradskog poglavarstva
 
Prof. dr. Slobodan Uzelac, na ovom je, za mlade informatičare iznimno važnom događaju, predstavljao Predsjednika Republike Hrvatske, gosp. Stjepana Mesića, počasnog glavnog pokrovitelja IOI 2007, te Ministarstvo znanosti, prosvjete i sporta. Uz srdačnu dobrodošlicu svima gosp. Uzelac je službeno otvorio 19. međunarodnu informatičku olimpijadu.
 
Slobodan Uzelac
Prof.dr.sc. Slobodan Uzelac, državni tajnik za visoko obrazovanje u MZOŠ-u
 
Najuzbudljiviji dio svečanosti bilo je predstavljanje svakog tima uz buran pljesak prisutnih. Svečanost su uspješno vodili Predsjednik Generalne skupštine IOI 2007, gosp. Tomislav Vujec i novinarka IOI 2007, gđica. Dinka Matić. Uslijedio je skroman domjenak, te povratak u studentsko naselje Stjepan Radić, gdje su svi sudionici smješteni.
 
Predstavljanje ekipa Domjenak Probno natjecanje
Predstavljanje ekipa
Domjenak
Probno natjecanje
 
Prije svečanosti svi su natjecatelji imali probno natjecanje, na kojem su rješavali 2 lakša zadatka, da bi se saživjeli s instaliranim računalima i softverskom radnom okolinom za natjecanje.